
 

 

       September 12, 2007 
 
 
Mr. W. Thomas Reeder 
Benefits Tax Counsel 
Department of the Treasury 
1500 Pennsylvania Ave., NW, Room 3120 
Washington, DC  20220  
 
 Re:  Final Regulations Under Code Section 403(b) 
 
Dear Mr. Reeder: 
 
 The Investment Company Institute1 appreciates this opportunity to comment on the final 
regulations governing 403(b) arrangements issued in July.  We commend the Department of the 
Treasury and Internal Revenue Service for undertaking a comprehensive review and codification of the 
guidance issued under Code section 403(b) over the last 40 years.  On behalf of Institute members, who 
offer investments and provide services to 403(b) participants,2 we write to request a delayed effective 
date with respect to one aspect of the regulations – the elimination of transfers and exchanges made 
pursuant to Revenue Ruling 90-24.  We also seek certain additional guidance on several issues relating 
to the regulations. 
 
Extension of Rev. Rul. 90-24 Transfers 

 The final regulations make significant changes to the ability of participants to transfer their 
investments, as previously permitted under Revenue Ruling 90-24.  Under a grandfather rule, the new 
rules for contract exchanges, which include certain plan provision requirements and an information 
sharing agreement, do not apply to contracts received in an exchange on or before September 24, 2007 
(60 days after publication of the regulations).  While we appreciate the goals that underlie the decision 

                                                             
1 ICI members include 8,803 open-end investment companies (mutual funds), 671 closed-end investment companies, 457 
exchange-traded funds, and 4 sponsors of unit investment trusts.  Mutual fund members of the ICI have total assets of 
approximately $11.140 trillion (representing 98 percent of all assets of US mutual funds); these funds serve approximately 
93.9 million shareholders in more than 53.8 million households. 

 
2 According to Institute estimates, $363 billion (53 percent) of 403(b) assets were invested in mutual funds as of December 
31, 2006.  The U.S. Retirement Market, 2006, Research Fundamentals, Vol. 16, No. 3, Investment Company Institute (July 
2007). 
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of the Treasury and IRS to eliminate unfettered transferability, 60 days does not provide enough time 
for providers, employers, and participants to react to this major policy change.  Providers of 403(b) 
investments have designed their systems around this transferability and individuals have grown to rely 
on it.  We urge the Treasury and IRS to extend the deadline until December 31, 2008 to coincide with 
the general applicability date of the regulations. 
 

Participants and employers in the education field are particularly disadvantaged by the timing 
of this change.  Most schools start their school year mere weeks before the change takes effect, and the 
resources needed to explain the new rules to participants will be limited at this critical time.  As a result, 
participants may be blindsided by the abrupt cut off of their ability to move assets to investment choices 
not offered by their employer.    
 
 As employers and service providers analyze the new regulations, they must make decisions 
about how to proceed once the new rules go into effect, including whether to permit exchanges or 
transfers as part of their plan or business model.  Many considerations enter into these decisions and 
providers need more time to fully understand the regulations and their implications for providers and 
employers.3  As described below, our members already have identified several issues as having immediate 
relevance during the transition period beginning after September 24, 2007.  More generally, providers 
that determine to continue to permit transfers from existing contracts after September 24, must be 
given ample time to develop systems to track the transfers (for reporting purposes) and develop any new 
forms necessary for approving the transfer.  Providers also need time to train processors, who must be 
able to comprehend the subtle differences between transfers, exchanges, rollovers and taxable 
distributions.   
 

We urge you to consider the practical realities facing sponsors, providers and participants as 
they adapt to the new 403(b) landscape by delaying the effective date of the new transfer rules until 
December 31, 2008. 
 
Additional Guidance  
 
 Although the final regulations are extremely helpful in codifying prior guidance and providing 
certainty with respect to many areas of 403(b) plan operation, we believe additional guidance in several 
areas would help employers and service providers meet the requirements of the regulations.  In the short 
period of time since the final regulations were published, Institute members have identified several 
points that would benefit from immediate clarification.  Many of these issues relate to the uncertain 
landscape after September 24, 2007 and are further evidence of the need for an extension of that 
deadline.  As the new rules are put into practice in the coming months, we may communicate additional 
issues on which guidance is needed. 

                                                             
3 Some providers may determine that they are bound to permit exchanges under existing contracts.  We note that under 
state law, annuity contracts may be required to provide for ongoing transfers.  Providers must have time to evaluate how the 
new requirements interact with their existing contract and state insurance law obligations.    
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1. Reporting and Withholding for Exchanges 
 
For contract exchanges taking place between September 24, 2007 (or such later date specified in 

future guidance) and January 1, 2009, the transferring vendor may not know whether the information 
sharing agreement and/or other required documentation will be in place by January 1, 2009, the 
compliance date of the regulations.  This has significant implications for a vendor’s reporting and 
withholding obligations.  For all exchanges under the new rules, including exchanges after January 1, 
2009, we request confirmation that a transferring vendor may rely on the employer’s representation 
that the exchange will be legitimized by either an information sharing agreement or the requisite plan 
and contract provisions, as the case may be. 4  If the transferring vendor receives no such representation, 
the vendor must determine how to report the transaction and whether to withhold income taxes on the 
amount distributed or transferred.  Guidance would be helpful particularly on whether the transaction 
should be reported on Form 1099-R, and if so, how it should be coded.  If a new code is provided, 
systems must be reprogrammed to accept the new code.  
 
 2.  Accumulated Benefit 
 

One of the requirements for a qualifying contract exchange or plan-to-plan transfer is that the 
participant’s accumulated benefit immediately after the exchange or transfer be at least equal to the 
accumulated benefit immediately before the exchange or transfer (satisfaction of Code section 
414(l)(1) is deemed sufficient).  Mutual fund redemptions from 403(b)(7) custodial accounts may 
involve contingent deferred sales charges or redemption fees (which apply in a variety of contexts and 
are disclosed to investors).  Similarly, some mutual funds involve front-end charges.  Vendors would like 
comfort that these types of charges, which are otherwise permissible and serve legitimate purposes, 
would not violate the accumulated benefit restrictions in §1.403(b)-10(b).   
   

3.  Significance of September 24, 2007 and Grandfathering 

We request confirmation that the date of September 24, 2007 (or such later date specified in 
future guidance) relates solely to the elimination of the current transfer rules under Rev. Rul. 90-24 and 
the grandfathering of transfers and exchanges made on or before that date.  There is confusion 
surrounding whether certain other new rules might apply immediately after September 24, 2007, rather 
than on January 1, 2009.  For example, certain verbal statements made by representatives of the IRS and 
Treasury after release of the final regulations imply that employer authorization requirements under the 

                                                             
4 Clarification would be helpful on whether the information sharing agreement requirement applies in all cases, or only to 
exchanges to outside vendors.  The regulations are written in a way that applies this requirement to any exchange treated as 
being “within the same plan.” Staff have suggested orally, however, that it applies only to exchanges to outside vendors.   If 
the information sharing agreement does not apply to vendors “approved” by the plan (in which case information sharing 
presumably would be reflected in the service agreement or plan document), then it would be helpful to clarify what 
constitutes an approved vendor.  For example, approved vendors could include only accounts to which salary deferrals may 
be directed, or additionally, accounts to which deferrals are not permitted, but that are designated in the plan document as 
"approved vendors" for exchanges. 
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final regulations apply to distributions taken from non-grandfathered accounts after September 24, 
2007.5  In addition, further guidance on what it means for a contract to be grandfathered would be 
helpful.  For example, it is unclear whether distributions from grandfathered contracts will be subject to 
employer approval once the distribution rules become applicable.  Similarly, there have been verbal 
indications that loans from grandfathered accounts will require an information sharing agreement.  
These interpretations are not expressly stated in the regulations and appear to be inconsistent with the 
notion of grandfathering. 

 
 4.  Orphaned Accounts 
 

Guidance on how the regulations apply to so-called “orphaned” accounts will be most helpful.  
Particularly when the employer no longer exists, the employer authorization requirement will be 
impossible to meet.  Similarly, where the individual account-holder is no longer employed by the 
sponsoring employer and the vendor does not know the identity of that employer, compliance will be 
difficult.  One option for dealing with orphaned accounts is to roll over the accounts into IRAs during 
the transition period, but providers would like comfort that this would entail no adverse consequences 
to participants.   
 

* * * 
 

 The Institute appreciates your consideration of these matters.  We would be happy to discuss 
any of the issues raised in this letter at your convenience.  Please contact the undersigned at 202-326-
5821 if you have any questions. 
 
       Sincerely, 

 
       /s/ Elena Barone 
 
       Elena Barone 
       Assistant Counsel – Pension Regulation 
 
 
cc:   William Bortz, Department of the Treasury 
 Robert Architect, Internal Revenue Service 
 John Tolleris, Internal Revenue Service 
 Lisa Mojiri-Azad, Internal Revenue Service 

                                                             
5 Applying these rules earlier than January 1, 2009 would create significant compliance burdens, particularly when a third 
party has been used as a clearinghouse for remitting contributions and the account was never linked to an employer.  It will 
take some time for providers to identify the correct employers. 


